Archief

Tentoonstelling Tamara Dees - Over Oban

Van zaterdag 8 juli tot en met zondag 10 september 2017 stelt kunstenares Tamara Dees in het kader van het eerste Kunstenfestival Aardenburg tentoon in Het Lam.

Geïnspireerd door de beroemdste houtsnede ter wereld: ‘De Golf’ van de Japanse kunstenaar Hokusai (1760-1849) maakte Tamara Dees (1971) een installatie voor de Doopsgezinde Kerk in Aardenburg.  In de houtsnede klauwt een golf van reusachtige omvang zich de compositie binnen en bedreigt drie bootjes en hun opvarenden. Hokusai toont een moment met ongewisse afloop. De kracht en omvang van de natuur en de moed en angst van de nietige roeiers zijn in een bevroren flits bijeengebracht.

Tijd, schaal, varen en water zijn ook thema’s van Tamara Dees (1971). Zij presenteert een fysieke vertaling van de prent naar onze tijd en de schaal 1:1. In de kerk hing ze drie grijs geschilderde bootjes in dezelfde posities ten opzichte  van elkaar en de horizon als Hokusai in zijn prent. Als je je voorstelt dat je in één van de bootjes zit, voel je je niet meer op je gemak. En dat is een understatement. Zo brengt Dees abstract (anoniem, grijs) en concreet (tastbaar, echt, levensgroot) samen en verbindt zij de angst van de roeiers uit het verleden met die van ons in het heden.  Een mooie invulling van het idee ‘Plaatsbepaling’. Hoe gaan wij om met krachten die groter zijn dan wijzelf? Welke betekenis kennen wij toe aan onszelf in tijd en ruimte?

De titel van de installatie is ‘Over Oban’. Oban is de naam van het papierformaat waarop Hokusai zijn prenten drukte, maar ook de naam van een Schots havenstadje waar Jules Verne één van zijn boeken situeert. Een afbeelding in dat boek toont een bootje dat door een golf overspoeld lijkt te worden. Waarmee op een andere manier tijd, plaats en ruimte met elkaar worden verbonden…

 

Afdrukken E-mail