Archief

Dinsdag 13 december 2016 - Hein Stufkens - De Bergrede en de noodzaak van een spirituele revolutie in onze tijd

hein stufkens 1 copyright Josephine Heinemans loresLezingenreeks met gesprek met Hein Stufkens
De Bergrede als grondwet voor Geluk

De Bergrede is door de eeuwen heen een inspiratiebron geweest voor christenen en christelijke schrijvers, maar ook niet-christenen (zoals Mahatma Gandhi), christelijke anarchisten (Tolstoj) en christelijke politieke partijen: de Europese EVP, het Nederlandse CDA, ChristenUnie en SGP en het Vlaamse CD&V.

Volgens de christelijke overlevering is de Bergrede de rede of onderwijzing van Jezus Christus gehouden op een berg in het Evangelie volgens Matteüs. Ze bestaat uit de zaligsprekingen, de weespreuken en enkele praktische leefregels.

In een reeks van drie lezingen 'vertaalt' Hein Stufkens de Bergrede naar de dag van vandaag.

‘Een revolutie is nu op zijn plaats, maar niet in politieke, economische of technische zin. De afgelopen eeuw heeft ons wel geleerd dat een puur externe benadering niet voldoet. Wat ik voorstel is een spirituele revolutie.’ (Dalai Lama). De Bergrede riep 2.000 jaar geleden al op tot zo’n revolutie. Ze geeft ons ook het programma waarmee het probleem bij de wortel kan worden aangepakt: bij het individu. De crisissituatie waarin veel mensen maar ook de mensheid als geheel en onze planeet zich nu bevinden, laat zien hoe urgent zo’n spirituele revolutie is. De noodzakelijke omwenteling is samen te vatten in deze twee woorden: van selfishness (ik-gerichtheid) naar selflessness (ik-loosheid).

Hein Stufkens (1947) studeerde filosofie aan de Universiteit van Utrecht en deed daarna langdurig ervaring op in onderwijs en groepswerk. De ontmoeting met de wereld van de Zen had grote invloed in zijn leven en hij gaf/geeft dat wat hij daar leerde als zenleraar graag door. In Vlaanderen en in Nederland geniet hij enige bekendheid door zijn filosofische boeken, zijn gedichten- en liederenbundels. Ook werkte hij regelmatig mee aan levensbeschouwelijke programma`s voor televisie en radio onder meer over Jung, gnosis en mystiek. Samen met zijn echtgenote Brigitte geeft hij al jaren lang cursussen, workshops en trainingen vanuit het bezinningscentrum La Cordelle (Cadzand).

Praktisch
De deur gaat open om 19.30 uur. De lezingen beginnen om 20.00 uur. Toegang: € 5,00. Plaats: 'Het Lam', Weststraat 37, Aardenburg. In samenwerking met Doopsgezinde Gemeente Aardenburg.

 

Afdrukken E-mail