Archief

Dinsdag 1 november 2016 - Hein Stufkens - De Bergrede als struikeltekst: wat zegt die tekst mij?

hein stufkens 1 copyright Josephine Heinemans loresLezingenreeks met gesprek met Hein Stufkens
De Bergrede als grondwet voor Geluk - Deel 2

Ook op 13 december 2016.

De Bergrede is door de eeuwen heen een inspiratiebron geweest voor christenen en christelijke schrijvers, maar ook niet-christenen (zoals Mahatma Gandhi), christelijke anarchisten (Tolstoj) en christelijke politieke partijen: de Europese EVP, het Nederlandse CDA, ChristenUnie en SGP en het Vlaamse CD&V.

Volgens de christelijke overlevering is de Bergrede de rede of onderwijzing van Jezus Christus gehouden op een berg in het Evangelie volgens Matteüs. Ze bestaat uit de zaligsprekingen, de weespreuken en enkele praktische leefregels.

In een reeks van drie lezingen 'vertaalt' Hein Stufkens de Bergrede naar de dag van vandaag.

Veel spitsvondige ideeën trachten de boodschap van de Bergrede te ontkrachten of minstens te relativeren. We kennen allemaal veel trucs om ons geweten te sussen. Maar de ethicus Johannes de Graaf, pacifist geworden na de atoombommen op Japan, schreef in zijn boekje In gesprek met de Bergrede: ‘Hoeveel argumenten er in de praktijk van het leven ook te vinden zijn voor de stelling dat wij met de Bergrede in politiek en economie niet veel beginnen, de Bergrede zelf zal ons hieromtrent nooit een gerust geweten kunnen verschaffen…’ We lezen samen de tekst van de Bergrede en kijken we naar wat die ons te zeggen heeft.

Hein Stufkens (1947) studeerde filosofie aan de Universiteit van Utrecht en deed daarna langdurig ervaring op in onderwijs en groepswerk. De ontmoeting met de wereld van de Zen had grote invloed in zijn leven en hij gaf/geeft dat wat hij daar leerde als zenleraar graag door. In Vlaanderen en in Nederland geniet hij enige bekendheid door zijn filosofische boeken, zijn gedichten- en liederenbundels. Ook werkte hij regelmatig mee aan levensbeschouwelijke programma`s voor televisie en radio onder meer over Jung, gnosis en mystiek. Samen met zijn echtgenote Brigitte geeft hij al jaren lang cursussen, workshops en trainingen vanuit het bezinningscentrum La Cordelle (Cadzand).

Praktisch
De deur gaat open om 19.30 uur. De lezingen beginnen om 20.00 uur. Toegang: € 5,00. Plaats: 'Het Lam', Weststraat 37, Aardenburg. In samenwerking met Doopsgezinde Gemeente Aardenburg.

 

Afdrukken E-mail