Archief

Zondag 23 oktober 2016 - Bernd Hirschfeldt en Koos de Muinck - De natuur van muziek

20161023 bernd koos natuur loresFilosoof en pianist Bernd Hirschfeldt (rechts op foto) en musicoloog en componist Koos de Muinck gaan op een interactieve manier, soms speels, soms ernstig, aan de slag met de muziek en het publiek. Het thema is de relatie muziek en natuur: muziek als natuurbeschrijving, natuur als spiegel van innerlijke gemoedstoestanden en muziek als directe weergave van natuurprocessen. Wat stelt u zich als publiek voor bij een bepaald werk? Of kunt u raden wat een bepaalde natuurvoorstelling van een werk is? Koos vertelt als componist hoe natuur een rol speelt in zijn muziek en in het werk van de moderne componist Philip Glass. Hij speelt ook composities van Glass en werken van eigen hand. Bernd concentreert zich op vroegere componisten zoals Wolfgang Amadeus Mozart, Frédéric Chopin, Edvard Grieg en Claude Debussy. Het geheel besprenkelt hij met een vleugje filosofie.

Bernd Hirschfeldt studeerde Muziekwetenschappen en piano aan het Conservatorium Utrecht bij Alwin Bär en studeerde daarna Wijsbegeerte aan KU Leuven. Hij werkte als liedbegeleider aan het conservatorium van Zwolle bij Jeanne Companjen, gaf recitals met verschillende zangers. Bernd was daarnaast als docent verbonden aan Beyond Mozart, een instituut voor muziekonderwijs in Utrecht. Daarnaast geeft hij als filosoof lezingen en schrijft en verzorgt cursussen. Sinds 15 jaar verzorgt Bernd als freelance-auteur voor Theaters Tilburg de programmatoelichtingen voor hun concertzaal.

Koos de Muinck studeerde piano aan het Arnhems Conservatorium, volgde compositielessen bij Loek Hautus en studeerde af in de Muziekwetenschappen aan de Universiteit Utrecht. Koos schrijft muziek vanuit de klassieke traditie, maar introduceert daarin ook andere stijlen zoals folk, popmuziek en jazz. De meerstemmigheid van de Renaissance, ritmes van de popmuziek, de jazz en de Balkandans, de diepgang van Russisch-Orthodoxe kerkmuziek, het impressionistische gebruik van harmonieën als waren het kleuren: Al deze elementen komen samen in een sterke, natuurlijk aandoende structuur. De afgelopen jaren schreef hij werken in opdracht van diverse koren, orkesten en ensembles. Voor het Margiono Quintet bijv., bestaande uit Charlotte Margiono en leden van het Concertgebouworkest componeerde hij de liederencyclus 'Eenheid uit zoveel tegendelen', op teksten van Vasalis.

Praktisch
De deur gaat open om 14 uur. De activiteit start om 14.30 uur. Halverwege is er een pauze. Toegang: € 7,50. Plaats: 'Het Lam', Weststraat 37, Aardenburg.

Met steun van de Doopsgezinde Gemeente Aardenburg, de Algemeen Doopsgezinde Sociëteit en Maatschappij van Welstand.

 

Afdrukken E-mail